Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Stubbia ei pidä valita kokoomuksen johtoon

Eurovaalitulosta riepotellaan nyt suuntaan jos toiseen. Silmiinpistävin tulos on tietysti äänikuningas Alexander Stubbilla, joka keräsi lähes 150 000 ääntä. Muutoin tämän kansainvälisen hammashymyn vaalitulos ei itseäni erityisemmin liikuttaisi, mutta pian koittava kokoomuksen puoluekokous pistää miettimään.

Jos porvarien puoluekokousedustajat päätyvät tekemään Alexander Stubbista kokoomuksen puheenjohtajan ja siten Suomen seuraavan pääministerin, oli näiden tuhansien suomalaisten äänet huijattuja ja hukkaan heitettyjä. Äänestit mepiksi Stubbia, mutta sait sekalaisen sakin muita kokoomuspoliitikkoja? Olisi häpeällistä, jos Stubb ei lähtisi nyt mepiksi. Toivon, että kokoomus ei tällä tavoin sylkäise vasten suomalaisia äänestäjiä ja demokratiaa. Eurovaalit pitäisi ottaa vakavasti, eikä minään väli- tai esivaaleina. Toivoisin sitä myös "vastuupuolueen" kärkipoliitikoilta. Vai voiko joku väittää, ettei näiden äänestäjien joukossa olisi paljon sellaisia, jotka eivät tuntisi oloaan huijatuksi? 

Stubb on ansainnut paikkansa parlamentissa ja tekisi siellä varmasti hartiavoimin töitä. Kansainvälinen ja osaava tekijä on koko Suomen etu, vaikka ei olisikaan Stubbin kanssa kaikesta samaa mieltä. 

Johdonmukaisuutta olisi toki ollut myös se, että keskusta ja rkp sekä kokoomus ja kd olisivat olleet vaaliliitossa. Ovathan he samassa ryhmässä sitten parlamentissa. Jos vaaliliitot olisivat olleet olemassa, ja vaalitulos olisi säilynyt samana, olisi Sari Essayah (kd.) säilyttänyt paikkansa parlamentissa. SDP olisi menettänyt toisen meppipaikkansa. 

Tämän epäjohdonmukaisuuden valossa on hieman vaikea niellä vasta-argumenttia siitä, että Stubbia äänestäneet äänestivät kokoomusta, eikä mitään ongelmaa ole. Suomalaiset tietävät valitettavan vähän eurovaaleista ja pitivät (näitäkin) vaaleja henkilövaaleina. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Kokoomus on puheenjohtajavaalissa puun ja kuoren välissä. Johtavat poliitikot eivät haluaisi Stubbia valita, mutta kansansuosiota keränneen Stubbin joukot voisivat suhtautua varsin kitkerästi puheenjohtajavaalin tappioon ja johtaa äänestäjäkatoon eduskuntavaaleissa. Toisaalta jos Stubb valitaan niin asiallista kotimaan politiikkaa ei pääministeriltä löydy ja puolue riskeeraa ns. perinteistä kannattajakuntaansa.

Vihreiden tulos oli varsin odotettu, vaikka kannatustappio olikin erittäin raju huomioiden etenkin sen, että Helsingissä äänestettiin selkeästi muuta maata vilkkaammin. Li Andersson lienee suurin yksittäinen ehdokas joka söi Vihreiden vaalivankkureista ääniä, mutta puolueen hallituspolitiikka ja skandaalit jättävät myös kotipesän siivoamiseen töitä. Skandaaleissa ryvenneen Heidi Hautalan nousu takaisin ainoaksi mepiksi ja hallitusvastuun jatkuminen ei tilannetta ainakaan helpota, mutta Vihreillä on vielä ydinvoimakortti käyttämättä jolla voidaan sopivasti ennen vaaleja pelastautua ehkä näyttävästi oppositioon.

SDP:n tilanne on kyllä erittäin heikko. Mutta onnistuivat silti säilyttämään toisen paikkansa jonka lähtö oli erittäin lähellä.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Kyllä, vihreät osasi odottaa toisen paikan menetystä, mutta äänitulos jäi silti ikävän laihaksi. Suomalaiset ovat siirtyneet rankaisemaan hallituspuolueita myös muissa vaaleissa kuin vain eduskuntavaaleissa. Se edelleen lisää tätä eurovaalien väli- tai esivaaliluonnetta, mikä on tietysti valitettavaa.

Vasemmisto pelasi korttinsa oikein, ja laski hallituskarkaamisen ajankohdan itselleen suotuisaan kohtaan.

Ydinvoimapäätös olisi hallitusohjelman vastainen ja vihreät lähtee siitä, että pysytään hallitusohjelmassa. Mutta vaikuttaisi siltä, että lähtö on lähellä ja sen myötä mahdollisesti myös ennenaikaiset eduskuntavaalit.

SDP:lle ei enää riitä itsetarkastalu, asian kirkastaminen tai muut poliittiset kliseet vaalitappion jälkeen. Ensiavusta on siirryttävä tehohoitoon, jos puolue halutaan pelastaa.

Eurovaalien perusteella eduskuntavaaleissa voittoa juhlivat keskusta-ps-kokoomus. Porvarihallitusta pukkaa, pienet ja vasemmisto joutunevat oppositioon miettimään politiikkaansa uudelleen.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Epäilen hieman tuota Perussuomalaisten kykyä uusintaa jytkynsä. Nyt puolue on vuoden 2011 jytkyjen jälkeen joutunut nielemään pettymyksen toisensa jälkeen (presidentinvaalit alle 10% ja sekä kunnallis- että eurovaalit alle 13%). Jos populistinen eurokriittinen puolue ei pärjää eurovaaleissa niin on vaikea nähdä puolueen keräävän merkittävästi suurempaa menestystä myöskään eduskuntavaaleissa.

Keskustaa vahvistaa ehdokaskaartin tasaisuus: Rehn (henkilökohtaisesti 3. suurin äänipotti), Väyrynen (4.) ja Jäätteenmäki (6.) läpi, mutta takana on vielä Takkula lähes 40 000 äänen potilla ja neljä muuta ehdokasta yli 10 000 äänen potilla ja kaikki viisi nuorta ehdokasta keräsivät nelinumeroisen kannatusmäärän. Uskoisin että tuosta porukasta kerätään vakuuttavia äänisaaliita myös eduskuntavaaleissa. Kokoomuksella ei todennäköisesti ole Stubbin kaltaista ääniharavaa Uudellamaalla ja äänestysaktiivisuus ja eurovaalien luonne tuki puoluetta nyt. SDP ja Perussuomalaiset voivat jämähtää taistelemaan keskisuuren puolueen asemasta oppositiosta uutta voimaa ammentavan Vasemmistoliiton kanssa. Pääseekö Vihreät mukaan tuohon kilpailuun?

KD on mielenkiintoinen kysymysmerkki. Viime vaaleissa puolue oli lähellä romahtaa useissa äänestyspiireissä alle äänikynnyksen, ja epäilin että hallitusvastuu saattaa kuristaa koko puolueen hengiltä. Essayah veti kuitenkin komean äänisaaliin ja hallitusvastuu ei välttämättä ole puolueelle niin raskas suhteessa sen tuomaan näkyvyyteen.

Anne Lindell

Stubb pelota minua. Omassa ovensuu-ja käytävä-haastattelussani Stubbia kannattavat ovat nuoria, alle 30 kymppisiä "juppeja", jotka pitävät Subbin hieman provosoivasta ja narsistisesta habituksesta.

Martti Kauppila

Stubb täytyy ehdottomasti valita seuraavan hallitusken johtoon, koska hän kannattaa NATOa.

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

Menee ehkä off-topickiksi, mutta itse kannatan Kokoomuksen puheenjohtajaksi ja seuraavaksi pääministeriksi Paula Risikkoa. Tämä siksi koska Stubb olisi meppinä enemmän elementissään (Brysselissä ja Strasbourgissa hän olisi kuin kala vedessä). Vapaavuoren taas sulkee pois hänen rikostaustansa.

Itselleni tuo viimeksimainittu on periaatekysymys. Pääministerin pitää olla nuhteeton.

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

Minäkin kannatan Risikkoa. Hän ei ole pääkaupunkiseutukeskeinen kuten Stubb ja Vapaavuori. Tietenkin Stubbin pääministeriys voisi asemoida kokoomusta selkeämmin oikealle ja liberaaliksi puolueeksi. Vaikken kokoomusta äänestänytkään, niin puolueen kansansuosion kannalta Risikko lienee pitkässä juoksussa parempi vaihtoehto.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Yhtä hyvä idea kuin "Niinistöä ei olisi pitänyt valita Vihreiden johtoon". Perustelut voi kukin itse valita. :D
Vakavasti: Paula Risikko taitaa olla Kokoomuksen syvien rivien mieleen, sillä noita syviä rivejä Kokoomuksen nykyhallinnon 30-45 -vuotiaiden klaani on kuunnellut yhtä paljon kuin Niinistö on avittanut ydinvoiman rakentamista Suomeen.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Isänmaa kutsuu taas poikaansa ja Stubb tulee kokoomuksen puheenjohtajaksi sekä pääministeriksi.
Edeltäjä Jyrki Katainen tekee vanhaset ja livistää kesken kauden nyt tosin Brysseliin.

Kepun Väyrynen palaa Suomeen ensi keväänä eduskuntavaaleihin ja pettää omat äänestäjänsä. Miten nyt maailman käy? Väyrynen lupasi pelastaa sen, kun hän lähtee Brysseliin ja tulee nimitetyksi maailman keisariksi.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

"Kepun Väyrynen palaa Suomeen ensi keväänä eduskuntavaaleihin ja pettää omat äänestäjänsä. "

Miten niin? Väyrynen ilmoitti jo pari vuotta sitten olevansa ehdolla sekä euro- että eduskuntavaaleissa, ja toisti tämän mm. YLEn neljän minuutin vaali-insertissa ennen vaaleja sekä vaalien jälkeen. Sen sijaan Kokoomus on täynnä rintamakarkureita Katainen etunenässä, jotka vähät välittävät maan edusta pedatessaan itselleen leveämmän leivän tehtäviä.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Väyrynen pettää omat äänestäjänsä. koska hän ei taida pystyä toteuttamaan vaalilupaustaan eli koko maailman pelastamista yhdessä vuodessa. Mikäli Väyrynen pelastaa maailman vuodessa syön sanani aivan kuin Paavo Väyrynen on lukemattomia kertoja tehnyt.

Olen ehdottomasti samaa mieltä kokoomuksen maanpettureista, jotka jättävät ongelmissaan painiskelevan Suomen. Pahin heistä on Jyrki Katainen tuo EU:hun luikahtaja sekä vuotavan laivan rotan lailla hylkääjä. Miten meidän nyt käy? Meidän on pakko jäädä Suomeen. Jyrki Jyrki älä meitä noin kovasti tyrki. Älä hylkää meitä Jyrki-Boy.

Toimituksen poiminnat