Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Demarien lähtölaukaus ennenaikaisiin vaaleihin.

Rinteen valinta demarien uudeksi puheenjohtajaksi käynnisti tapahtumaketjun, jonka lopputuleman voi tietää vain ennustaja. Melko selvää on, että pelkäksi henkilövaihdokseksi tämä ei kuitenkaan jää. Rinteen asettuessa vastaan hallituksen yhteistä linjaa, tulee kokoomuksen uudelle puheenjohtajalle ja pääministerille vaikeat oltavat. Demarit saattoivat hyvin aloittaa lähtölaskennan ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin: n-y-t, nyt! 

Ennenaikaiset eduskuntavaalit olisivat sekä kokoomukselle että demareille poliittisesta retoriikasta huolimatta onnenpotku. Siis jos se johtuu Rinteen ja Vapaavuoren/Risikon/Stubbin katkeavasta yhteistyöstä. Molemmat puolueet pääsevät silloin vaalitaisteluun hyökkäysasetelmista. Kokoomus peräänkuuluttaa vastuuta, demarit nostavat epäoikeudenmukaiset leikkaukset jalustalle. Jos vaalit pidetään aikataulun mukaan keväällä, joutuvat molemmat selittelemään paljon. 

Kun soppaan heitetään vielä vihreiden mahdollinen lähtö hallituksesta, jos muut puolueet rikkovat hallitusohjelmaa uudella ydinvoimalaluvalla, on asetelma täydellinen. Ainoastaan pienpuolueet rkp ja kristilliset jäävät ilman hyökkäysasetelmaa, kun eivät pääse missään asiassa niskanpäälle. 

Rinteen valinta ei jää pelkäksi puheenjohtajavaihdokseksi. Asevarustelu eduskuntavaalitaisteluun on parempi aloittaa jo nyt. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Antti Rinne on ainakin ilmaissut ajavansa Fennovoiman hanketta, samoin Vapaavuori. Mitkään järkisyyt, esimerkiksi hankkeen taloudellinen epävarmuus ja kannattamattomuus ja se, että muut Euroopan maat vetäytyvät kilvan ydinvoimahankkeista Venäjän kanssa, eivät saa heidän päitä kääntymään.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Vihreillä ja Kristillisdemokraateilla on hallituksessa yhteinen vaa'ankieliasema, ilman niitä hallitus kutistuisi helposti kaadettavaksi vähemmistöhallitukseksi. Vastoin kuin Keränen huomioi, myöskään Kristillisdemokraattien jatkaminen hallituksessa ole helppoa tai itsestäänselvyys, koska tällä hetkellä eduskunnan käsittelyssä on heille hankala sukupuolineutraali avioliittolakialoite.

Nämä seikat rajoittavat huomattavasti Kokoomuksen ja SDP:n rymistelyä hallituksessa, vaikka keskenään pääsisivätkin asioista sopuun.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

SDP:n, RKP:n ja Kokoomuksen hallitus ei olisi aivan mahdoton. Esimerkiksi Keskusta voisi antaa taustatukea.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin Vastaus kommenttiin #3

Onhan vähemmistöhallituksia joskus Kekkosen aikoina nähty, mutta nykytilanteessa Keskustalle taustatuen antamisella hallitukselle voisi olla inhottavan kirpaiseva hinta eduskuntavaalikannatusta ajatellen. Heillä olisi tuollaisessa tilanteessa enemmän intressejä ennenaikaisiin vaaleihin kuin joutua oppositiosta käsin tukemaan esim. Suomen Kreikalle myöntämien velkojen anteeksiantoja, jos sellainenkin ehtisi yllättäen tulla pöytään lähimmän vajaan vuoden aikana.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Ydinvoimaluvan ja avioliittolain ratkaiseva ero:

Ydinvoimaluvat on yhteisesti sovitussa hallitusohjelmassa, jonka ei tulisi muuttua vaikka henkilöt muuttuvat. Avioliittolaki on kansalaisaloitteen kautta tehty, ja osoittaa kansan enemmistön tahtoa.

Tietysti jos KD liittäytyy kansamme ydinvoima-asiassa, niin tuskin kokoomus ja sdp uskaltavat hallituksen kaatumisen nojalla tehdä hallitusohjelman vastaista uutta ydinvoimalalupaa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin Vastaus kommenttiin #5

Ei Kristillisdemokraatteja tai muutakaan opportunistista puoluetta kiinnosta kansan enemmistön tahto vaan oletetun oman kannattajakunnan enemmistön tahto. Oli sukupuolineutraali avioliittolakialoite peräisin mistä hyvänsä lähteestä, sen läpimeno olisi Kristillisdemokraateille hallituksessa istuessaan poliittinen katastrofi.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Hallitusohjelma sanoo kuitenkin, että uusia ydinvoimalupia ei tehdä. Mielipiteitä ministereillä on varmaan suuntaan jos toiseen, mutta yhden tahto ei ratkaise - ei ainakaan pitäisi.

Toimituksen poiminnat