Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Kamala eka kerta

Eka kerta jännittää varmasti kaikkia. Kaikki on uutta ja erilaista. Tietää kyllä mitä pitäisi tehdä, mutta ei ole aivan varma, että miten se käytännössä oikeasti tapahtuu. Kevään eurovaalit ovat monelle eka kerta: ensimmäinen kerta, kun saa äänestää.

Viime eurovaalit olivat myös minulle eka kerta. Olin juuri täyttänyt kahdeksantoista ja olin hyvin innoissani. Toisin kuin useimmat ikätoverini, minua oli kiinnostanut politiikka jo useita vuosia. Minulle vihreät oli ollut selvä valinta jo pitkään, eikä minun siis tarvinut tehdä tuttavuutta puolueisiin sen tarkemmin. Tiesin jo millaista politiikkaa eri puolueet tekivät, ja vihreät olivat minulle ehdottomasti oma puolue. 

Silti äänioikeus toi mukanaan paniikin. Ketä minä nyt sitten äänestän? Vaalikoneet vain sotkivat pääni, kun sain niistä hyvin ristiriitaisia tuloksia. Välillä kärjessä keikkui joku perussuomalainen, toisinaan taas vihreät ja vasemmistoliitto. Ketä vihreiden listalla oikein onkaan, ketähän niistä pääsee läpi? 

Stressi vei voiton ja äänestin varman päälle: äänestin istuvaa europarlamentaarikkoa Satu Hassia, koska olin varma siitä, että hän menee läpi. Ja niinhän hän menikin. Ääni meni oikealle puolueelle, mutta varsinaista valintaa ehdokkaiden välillä en kuitenkaan tehnyt. 

Monella nuorella on varmasti samanlaisia tuntemuksia tänä keväänä kuin mitä minulla oli vuonna 2009. Useille politiikka ei ole erityisen tuttua, eivätkä puolueet erotu oikein toisistaan. EU-politiikka sotkeutuu paikalliseen ja kansalliseen politiikkaan. Useat ehdokkaat ovat täysin tuntemattomia. Uusi iäntuoma oikeus ja velvollisuus stressaa.

Kehoitan kaikkia nuoria, joille eka kerta koittaa toukokuussa, ottamaan rauhallisesti. Vaalit vaikuttavat ensin isolta ja vaikealta asialta, etenkin kun puhutaan 550 miljoonan ihmisen unionista. Pikkuhiljaa asioihin tutustumalla pääsee kuitenkin pitkälle. Gallupit eivät sisällä arvokasta tietoa, ja vaalikoneisiin on hyvä suhtautua varauksella. Ehdokkaista löytää näppärästi nykypäivänä erilaista tietoa, mutta paras on kun menee tapamaan ihan kasvotusten. 

Vein erään ystäväni tapaamaan vihreiden ehdokasta Maria Ohisaloa, kun Ohisalo vieraili Rovaniemellä. Vaikkei politiikka ystävääni erityisemmin kiinnostanutkaan, Ohisalo onnistui  vetämään oikeasta narusta, kun mainitsi, että vihreät ajavat eläinkokeiden kieltämistä EU:n alueella. Kauneudenhoitoalalle työllistyvä ystäväni oli mielissään: hänelle luonnonmukaisuus on kaiken a ja o. 


Tämä oli yksi esimerkki siitä, miten politiikka ei suinkaan ole kaukana meistä nuoristakaan. Se on ihan arkisia asioita. Siksi on äärimmäisen tärkeää äänestää. Etenkin meidän nuorten, sillä muutoin valta karkaa meitä vanhemmille.

Jos 18-vuotias saattaa kokea vaalistressiä, niin miten on nuorempien laita. Äänestysikärajan alentamisesta on puhuttu useissa piireissä jo pitkään. Perusteluja alentamiselle on toki useita. 15-vuotias maksaa jo veroja ja on rikosoikeudellisessa vastuussa - miksei hän saa äänestää? Ikärajan laskeminen toisi peruskouluun myös enemmän demokratiakasvatusta. 

Äänestysikärajan laskemista olisi mielestäni hyvä kokeilla. Hyvin se toimi ainakin seurakuntavaalien osalta - vaikka äänestysinto jäikin alhaiseksi. Mutta tärkeämpää kuin ikärajan laskeminen on kuitenkin yhteiskunnallinen kasvatus ja koulutus, jota nuoret saavat. Politiikasta ja päätöksenteosta pitäisi pystyä puhumaan kouluissa huomattavasti nykyistä enemmän. Jo lapsen pitäisi mielestäni oppia ymmärtämään, että ympäröivään maailmaan voi vaikuttaa monin tavoin: äänestäminen ja politiikka ovat tärkeää, mutta eivät ainoa tapa. Esimerkiksi kauppakassisi sisältö on tapa vaikuttaa maailmaan. 

Jos nuoret pääsevät äänestämään jo 16-vuotiaina, tulisi heille kuitenkin suoda tietynlainen vaalirauha. Kun itse olin 16-vuotias ysiluokkalainen, kirjoitin katkeran esseen siitä, miten äänestysikärajaa ei tulisi laskea. Valinta toisen asteen koulutustarjonnan välillä oli mielestäni jo tarpeeksi: en olisi kaivannut siihen enää poliitikkoja hääräämään vaalimainoksineen. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä nykynuoret ovat siis mieltä. 

Eka kertaa usein hehkutetaan etukäteen aivan liikaa. Ei se ole loppujen lopuksi niin ihmeellistä. Se voi olla vähän hankalaa, osalle jopa epämukavaa. Se kannattaa kuitenkin tehdä. Parasta se on, kun sen tekee turvallisesti - aiheeseen tutustuneena ja omalla ajallaan. Silloin ei kädet tärise, ja jälkikäteenkin on hyvä fiilis. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Ekat vaalini olivat muistaakseni kunnallisvaalit. Päädyin äänestämään puoluetta. En tehnyt vaalikoneita, vaan valitsin satunnaisen naaman vasemmistoliiton listalta ja äänestin sitä.
Myöhemmissä vaaleissa olen sitten tehnyt vaalikoneitakin innokkaammin. Nämä tosin ovat ekat omat eurivaalit.

En oikein tiedä ketä äänestää. En ole ihan varma äänestänkö edes omaa puoluetta tällä kertaa.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Eurovaaleissa uskon useiden ihmisten äänestävän hieman eri periaatteella kuin vaikkapa kunnallisvaaleissa. Sama puoluehan voi olla eri kunnissa aivan erilainen - ja oma tuttu voi kuulua tyystin eri listalle, kuin mitä kannattaa eduskuntavaaleissa.

Itse toivon vihreänä tietenkin, että moni kaappivihreä ja melkeinvihreä löytäisi listaltamme itselleen sopivan ehdokkaan. Moni suomalainen kun jakaa ajatuksen siitä, että ympäristön puolesta on tehtävä enemmän - ilmastokriisin torjumisesta puhumattakaan. Vihreä politiikka sopii tältä osin erinomaisesti kansainvälisille foorumeille: kun koko EU säästää päästöissään, maailma kiittää, eikä yksittäinen valtio joudu tekemään "kilpailukykyä heikentäviä" tekoja yksin. Vaikka olen kyllä tuosta kilpailykyvyn heikentymisestä eri mieltä - ympäristöteot ovat parasta kilpailuetua.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Jep. Jossain määrin kiinnostaisi äänestää eri puolueessa olevaa tuttua, jonka toivoisin jo ihan asiantuntijuudensa vuoksikin pääsevän läpi. Eikä ne arvotkaan kaukana omista ole.
Toisaalta omasta puoluuestakin kyllä löytyy liuta hyviä ehdokkaita.
Vaikeeta.

Itse en kyllä koskaan ole ollut mitenkään Me vs. Te-ajattelun kannattaja, ja varsinkin vihreät on lähellä sydäntä. Yliopiston edustajistovaaleissa itsekin olin puoluesitoutumattomien vihreiden listalla.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Jännää on. Ensimmäiset eurovaalit ja ensimmäiset vaalit, joissa olen ehdokkaana tai edes kuulun mihinkään puolueeseen vaalien aikaan. Saapa nähdä, millainen EU meillä hetken päästä onkaan.

Toivottavasti nuoret innostuvat äänestämään, sillä vaikka kuinka kliseeltä se jo kuulostaakin, nämä vaalit merkkaavat EU:n tulevaisuuden suunnan kannalta paljon. Kuinkahan sitä nuoria innostettaisiin? Vaikka ehdokas olenkin, en niin välitä oman äänisaaliin keräämisestä, mutta en juuri voi itse toppuutella nuorisolle äänestysuurnille menemistä kuulostamatta äänienkerjääjältä. Vaikka voisinkin, tuskin ehdokkaana saisin samanlaista kiinnostusta aikaan, kuin kuka tahansa ei-ehdokas.

Kiitos, että pyrit kannustamaan nuoria. Jos EU:ssa ei tule esiin nuorten ääni, voisin olettaa tulevien vuosien olevan täynnä kurjaa kehitystä. Toivottavasti edes muissa EU-maissa nuoret lähtevät uurnille, jos ei täällä.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Joo, itsekin törmännyt tuohon samaan ongelmaan kun yritti innostaa nuoria äänestämään: " Ai suako sit pitäisi äänestää? " No, mielellään, mutta jos puolue tai naama ei miellytä, niin äänestäkää please jotain sellaista muualta, joka kuitenkin olisi nuori/tekisi nuorekasta politiikkaa.

Ja nuorekkaalla en nyt tarkoita mitään Instagram-profiilia, vaan tulevaisuuteen katsaavaa ja nuorten hyvinvointia painottavaa politiikkaa.

Käyttäjän SamiRinne kuva
Sami Rinne

Luulisi nimenomaan nuorien äänestävän joitain muita puolueita kuin vihreitä tai vasemmistoliittoa. Edellinen tuhoaa mahdollisuudet työhön rasittamalla taloutta ylenpalttisesti kaikenlaisilla ympäristöveroilla, joiden "hyödystä" ei ole mitään takeita. Mitä mieltä olette esimerkiksi siitä, että Fortumin hiilirahoilla rakennetaan lisää energiaa - ja tehtaita eli kulutusta - itänaapuriin? Nuo tehtaat ovat saasteettomia? Samalla työpaikat siirtyvät pois kotimaasta.

Näillä ympäristöveroilla tuhotaan suomalaisen yrittämisen mahdollisuudet ja samalla tuotanto siirtyy enemmän saastuttavien maiden teollisuuden piiriin. Hiilijalanjälki sen kuin kasvaa. Suomalainen terästeollisuus on ollut mailman puhtainta. Nyt se loppuu, kun parannettavaa ei ole mutta vaatimukset sen kuin lisääntyvät. Parantaa voisi hiukan, mutta kustannussyistä se ei ole mielekästä eikä ympäristö hyötyisi juurikaan.

Ilmeisesti vihreät luulevat sossun elättävän Suomen ja suomalaiset? Itse epäilen vahvasti. Olen matkustanut Aasiassa ja seurannut sen kasvua. Ongelmia on niin ympäristö kuin muissakin kysymyksissä, mutta selkeää on se, että vauraus syntyy tuotannosta. Ajatus, että pärjäämme jonkinlaisella palveluyhteiskunnalla pesemällä toistemme paitoja on harhainen. Kun ei ole työpaikkoja, ei ole rahaa palveluihinkaan.

Mitä tulee vasemmistoliittoon, on sen agendassa kuten vihreilläkin kauniita ja sinänsä kannatettavia asioita, mutta niiden toteutustapa ja agenda muistuttaa liikaa Suuren ja Mahtavan toimintamalleja. Satu Hassi entisenä taistolaisena hankaloittamassa pienen Suomen taloutta, on varmasti kallein poliitikko ikinä.

Mitä nopeammin aikuistutte ja silmänne avautuvat hiukka suuremmille kokonaisuuksille kuin piskuisen kotimaan, niin sitä nopeammin saatatte nähdä kuinka mielipuolista kyseisten puolueiden toiminta on.

Tekla Kosonen

Minusta juuri se että ajatellaan "talous aina ensin" on äärimmäisen vaarallista ja oikeastaan syy nykytilanteeseen. Ilmastonmuutoksen seuraukset ovat olleet tiedossa vuosikausia, mutta edistys on ollut silti piinaavan hidasta.

Toivon että nuoret äänestävät vihreitä juuri siksi, että saisimme EU:n joka tosissaan luo uutta ja meillä olisi 40 vuoden päästä edelleen yhteiskunta joka on hyvinvoiva, ilmastokatastrofirn levitessä, päväntasaajan kuumetessa ja Arktiksen sulaessa se on täysi mahdottomuus.

Vaikka kuinka kiva olisi, että voisimme jatkaa nykymenoa niin se johtaa väistämättömään tuhoon, toimimalla nyt saamme uutta kasvua cleantechistä samalla kun vanha teollisuus alkaa olla aikansa elänyttä eikä siihen tottuminen ole niin kivuliasta kuin ilmastokatastrofiin tottuminen.

Eero Mattila

Toiminnan täytyy olla kannattavaa tai sitten se loppuu. Tästä on esimerkkejä mm. Neuvostoliitosta ja muista itäblokin maista. Jos kannattavaa toimintaa ei ole, ei ole myöskään muita yhteiskunnallisia palveluita.
- Uutta kasvua Cleantechistä, haloo! Se on mahdollista jos on kannattavaa tuotantoa, mutta vielä sellaista ei ole. Vaikeuttamalla nykyisten toimijoiden työtä ei luoda mitään uutta, sillä vain vaikeutetaan nykytilannetta ja ajetaan maa taloudelliseen ahdinkoon. Talousahdingossa meillä ei ole varaa rahoittaa Cleantechin vaatimaa pitkää kehitystyötä.
- Vihreällä politiikalla lopetetaan tuotanto Suomesta, mutta ei kulutusta ja tästä syystä Suomi velkaantuu kiihtyvällä tahdilla. Kulttuurimarssiko on seuraava etappi?

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Tämäm päivän nuoret eivät ole niin mustavalkoisia, että näkisivät vihreät ja vasemmistoliiton samalla tavalla kuin sinä Rinne. Sen sijaan nuoret ovat idealistisia ja kaipaavat muutosta ja uusia tuulia politiikan tekemiseen.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Itse puolestani koen, että juuri vihreät ovat Suomen poliittisella kentällä ainoa puolue, joka uskaltaa rohkeasti katsoa kotimaan rajojen ulkopuolelle ja tehdä kansainvälisestikin kestävää politiikkaa. Se toivottavasti painottuu nyt myös eurovaaleissa, kun valitaan päättäjiä, joilla on käsissään satojen miljoonien tulevaisuus.

Vihreät ovat olleet useina vuosina nuorten suosituimpien puolueiden listalla, eikä syyttä. Vanha vaalilauseemme "Lapsesi äänestäisi vihreitä." ei ole mikään vale. Nuorille vihreät tarjoavat tulevaisuuteen rohkeasti suuntaavaa politiikkaa, joka ottaa huomioon myös nykypolvien hyvinvoinnin. Meillä on paljon hyvää koulutuspolitiikkaa, haluamme lisätä demokratiaa, tehdä päätöksenteosta avoimempaa... Lista jatkuu pitkään. Tällaiset asiat puhuttelevat nuoria.

Eero Mattila

Vihreä painajainen!
- Istuin eilen infossa, jossa käsiteltiin maatalouden valvontaa tänä vuonna. Tänä vuonna tullaan vaatimaan kirjanpitoa mm. käsidesin, kärpäsmyrkyn ja rotanmyrkyn käytöstä...
http://www.uusimaaseutu.fi/ep/tiedostot/K%C3%A4rp%...

- Onko tämä sitä uutta EU:ta? Lapset keksivät valvottavia asioita ja määräävät niistä mielivaltaisia sanktioita. Ravintolassakaan ei tarvitse kirjata ylös käsien pesua, miksi maatilalla??? Järkyttävää, että tällaisia sitovia sääntöjä tehdään puhtaasti uskomusten perusteella.

Toimituksen poiminnat