Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Ihanaa, moniavioisuus tulee!

Tasa-arvoinen avioliittolaki ottaa tänään merkittävän askeleen, kun eduskunta kokoontuu keskustelemaan kansalaisaloitteesta. Sosiaalinen media, blogit ja joidenkin kansanedustajien puheenvuorotkin ovat täynnä kauhisteluja, joista yksi on moniavioisuus. Pelkonne on aiheellista, moniavioisuus tulee!

 

Tasa-arvoisella avioliittolailla ja moniavioisuudella ei ole keskenään mitään tekemistä. Yhteistä on kuitenkin se, että molemmat kertovat siitä, miten pinttyneet käsitykset siirtyvät pikkuhiljaa syrjään. Yhteiskuntamme ja ar vomme kehittyvät. Opimme, että perinteiden sijaan onkin parempi sallia ihmisten olla vapaasti sellaisia kuin he ovat.

 

Suomi tulee ottamaan muut Pohjoismaat ja lukuisat muut maat kiinni yhdenvertaisuuskehityksessä mahdollisesti jo tämän eduskunnan aikana, mutta viimeistään seuraavan hallituksen oletan muuttavan avioliittolain tasa-arvoisemmaksi. Moniavioisuus sen sijaan ei tapahdu vielä lähitulevaisuudessa, mutta tulee kyllä.

 

Tasa-arvoisen avioliittolain kannattajien, jotka kannattavat myös polygamiaa, joukossa on sellaisia, joiden mielestä moniavioisuudesta ei kannattaisi nyt puhua, jottei kansalaisilla mene puurot ja vellit sekaisin*. Varmasti jokin vääräleuka nämä tahallaan keskenään sotkeekin, mutta luotan nyt sen verran suomalaisiin, että uskallan pitää pienen puolustuspuheenvuoron polygamialle eli moniavioisuudelle.

 

Polygamian laillistaminen Suomessa ei tarkoita sitä, että meidän tulisi ottaa pohja laille jostain sellaisesta mallista, jossa moniavioisuuden tarkoitus on alistaa useampi nainen yhden miehen päätösvallan alle. Suomeen voidaan säätää sellainen laki, joka turvaa kaikille avioliiton osapuolille oikeudet ja velvollisuudet. Sellainen laki, joka varmistaa, ettei moniavioista suhdetta sinetöidä, ellei se ole kaikille osapuolille toivottu.

 

Kannatan moniavioisuuden laillistamista. Lakimuutos vaatii kuitenkin pitkän kansalaiskeskustelun ja kypsyttämisen. Mutta jos pelkäät sitä, että ihmiset saavat elää kuten tahtovat, niin kannattaa varoa – moniavioisuus tekee tuloaan!

*Huom. Lause ei tarkoita, että tasa-arvoisen avioliittolain kannattajat kannattaisivat kaikki polygamiaa. Tarkoitan, että arvoliberaaleissa on paljon sellaisia, joille molemmat kysymykset ovat edistämisen arvoisia, mutta niistä ei vain puhuta yhdessä, jotta ei syntyisi väärinkäsityksiä. Esimerkiksi vihreät nuoret kannattavat sukupuoleltaan ja lukumäärältään neutraalia avioliittolakia. 

Lisäys 24.9.2014: Vielä rautalangasta. Kannatan siis sitä, että avioliittolaki ottaa huomioon myös moniavioiset perheet. Tällaisia on jo Suomessa, on oltava kysymyksen kanssa realistinen. Mielestäni on tärkeää, että laki turvaa myös 3. ja 4. jne. vaimon/miehen oikeudet. Moniavioisuus voi näkyä laissamme sellaisena, että se juuri turvaa yksilönvapauden ja vähentää pakkoavioliittoja yms., joita jo esiintyy. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Kulttuuriset konseptit, kuten avioliitto, muuttuvat aikojen saatossa. Sille eivät voi konservatiivit mitään vaikka kuinka käyvät viivytystaistelua.

Loppujen lopuksi jokainen saa itse määritellä, mitä avioliitto hänelle merkitsee ja sisältää. Valtion ei vain tule ottaa kantaa yhden tai toisen käsityksen puolesta.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Ihanaa, ettei tasa-arvoinen avioliittolaki tule Suomeen. Ainakin täällä Satakunnassa monet seurakunnat pitävät rukouskokouksia ettei tämä lakialoite edistyisi.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Ei ehkä tämän eduskunnan aikana, mutta mitä varmimmin seuraavan aikana kyllä. Yli puolet suomalaisista asiaa kannattaa, siinä ei rukoukset auta. Itse kristittynä koen myös, ettei Jumala tuollaisia rukouksia kuule. Jumala rakastaa kaikkia.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Jumala rakastaa kaikkia mutta vihaa syntiä. Jos sanot olevasi kristitty, etsit Raamatusta totuuden etkä muualta.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen Vastaus kommenttiin #5

Ihmisillä on omatunto ja järki. Niilläkin totuus löytyy, tai niitäkin saa käyttää, kun Raamattua lukee.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo Vastaus kommenttiin #6

Raamatun Sana ei ole järkeä eikä omaatuntoa vastaan, mutta se ei hyväksy syntiä eikä homoseksualismia. Sinulla on varsin ohut Raamattu, jos et löydä sieltä sekä UT:sta että VT:stä mainitoja kielteisestä suhtautumistesta homoseksualismiin.
Raamattu ei ole pullapitko, josta poimitaan vain rusinat. Raattu on kokonaan Jumalan Sanaa ja se kieltää jyrkästi homoseksualismin.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen Vastaus kommenttiin #8

Ja sallii kivitykset ja orjuuden, oiva kirja tullittavaksi kirjaimellisesti?

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Kuuntelin vuosi-pari sitten ohjelmaa, jossa mies kertoi elämästään kahden vaimon kanssa. Hän sanoi, että ei hyvä, koska vaimot kinastelevat keskenään. Yksi vaimo hyvä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Hän sanoi, että ei hyvä, koska vaimot kinastelevat keskenään. Yksi vaimo hyvä."

Eikö se ole hyvä jos vaimot kinastelevat keskenään,
eivät sitten kinastele sen miehen kanssa niin paljon,
eikä miehen tarvitse kinastella.

Naisilla on enemmän tarvetta kaikenlaiseen kommunikaatioon kuin miehellä, ainakin useimmiten taitaa niin olla.

Toimituksen poiminnat