Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Nuori: Valitse alasi päälläsi, älä jalkovälilläsi

Monella nuorella on edessään ratkaiseva kevät: on päätettävä, mihin hakee jatkamaan opintojaan. Nuoren valinta vaikuttaa merkittävästi hänen tulevaisuuteensa. SIksi onkin tärkeää muistaa, että opinahjo tulisi valita omalla päällä, eikä sukupuolielimillä.

 

Yksi Suomea vaivaava ongelma on sukupuoliroolit. Niiden vuoksi työmarkkinoilla eräitä aloja pidetään paremmin sopivampana miehille, ja toisia taas pidetään naisten töinä. Nämä stereotypiat vaikuttavat myös nuorten päätöksiin, kun he pohtivat omaa koulutuspolkuaan. Osalle perinteiset roolijaot vaikuttavat varmasti tietoisesti, mutta monet nuoret eivät varmaan edes huomaa, että ovat altistuneet sukupuoliroolien vaikutukselle.

 

Jokainen on tietysti vapaa valitsemaan oman alansa itse, ja luotankin suomalaisnuorten kykyyn tehdä omat päätöksensä. On kuitenkin hyvä muistuttaa sekä nuoria itseään että kaikkia aikuisia, joilla on iso rooli nuoren elämässä, että päätös tulevasta ammatista tai koulutusohjelmasta tulisi tehdä oman pään mukaan. On pohdittava sitä, mitä elämältään haluaa, mikä ala aidosti kiinnostaa ja miten koulutusvalinnat vaikuttavat omaan tulevaisuuteen. Perinteitä saa rikkoa: mies saa innostua hoiva-alasta, ja nainen teollisuudesta. Näin onneksi Suomessa jo onkin, mutta edelleen sukupuoliroolien rikkominen vaatii rohkeutta. Siksi nuoria on tuettava päätöksissään, vaikka ne vanhemmasta polvesta hieman oudoilta tuntuisivatkin.


Sukupuoliroolien kaataminen työmarkkinoilla auttaisi myös aidon tasa-arvon toteutumista. Se auttaisi rikkomaan lasikaton, tasamaan palkkaeroja ja häivyttäisi sukupuolen myös rekrytoinnista. Kaikki voittavat, kun sukupuolella ei ole merkitystä työpaikalla. Silloin ei tarvita kiintiöitä, ja pörssiyhtiöiden hallituksiin päästään jos osataan, ei siksi että on jotain sukupuolta. Mutta näitäkin tärkeämpää on toki se, että jokainen saa tehdä sitä työtä mitä haluaa, ilman pelkoa yhteiskunnan paineesta.

 

Jos jonkinlaisen viestin nuorille tänä keväänä haluaa antaa, niin se voisi olla se, että ala kannattaa valita yläpäällä eikä alapäällä. Sukupuolen ei enää 2000-luvulla tarvitse määrittää sitä, mitä töitä voi tehdä ja mitä ei.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Seppo Hildén

" Kaikki voittavat, kun sukupuolella ei ole merkitystä työpaikalla."

Miikka, nuoruuden vaivana tuppaa olla tuo sinisilmäinen idealismi, mutta iän myötä se vaiva paranee. Elämä kyllä opettaa jossain vaiheessa realistiksi.

Voi näet kestää kauan, ennen kuin saamme todistaa rakennustyömaata, jossa täysin naistyövoimalla pystytetään kerrostalo valmiiksi.

Heh.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Valitettavasti minusta ei kyllä koskaan kasva sellaista "realistia", joka moiseen seksismiin sortuisi, että uskoisi ettei naistyövoima pystyisi rakentamaan kerrostaloa siinä missä miehetkin. Etenkin kun otetaan huomioon teknologian luomat mahdollisuudet tasoittaa fyysisistä eroista aihetuvat erot lähes nollaan.

Olen kyllä nuori, mutta ehkäpä ero on vain se, että sukupolveni edustajat pystyvät jo näkemään tällaisten pinttyneiden roolien taakse. Se ei ole sinisilmäistä idealismia.

Seppo Hildén

"...ehkäpä ero on vain se, että sukupolveni edustajat pystyvät jo näkemään tällaisten pinttyneiden roolien taakse. Se ei ole sinisilmäistä idealismia."

Nähdä pinttyneiden roolien taakse ei poista sitä sinisilmäistä idealismia, että naiset lähtisivät joukolla rakennuslalle.

Heh.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Hyvä kirjoitus ja erittäin ajankohtainen.

Moni valitsee tulevan alansa väärinperustein tai menevät vanhempien odotusten mukaan - mikä ei ole hyväksi vaan omaa intuitioa pitäisi pystyä kuuntelemaan.

Onneksi minun vanhempani antoivat hyvän neuvon kun sanoivat, että usemapi ammatti on vain hyväksi.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Ei sukupuolielimet liity useimpiin töihin mitenkään.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Jos haluaa hyvää liksaa, kannattaa mennä kunta-alan töihin. Siellä tienaa tehtyä työtuntia kohden samaa tuntipalkkaa kuin yksityisellä sektorilla. Mutta siellä ei tarvitse repiä itseään rikki liioilla vuosityötunneilla.

Toinen varteenotettava neuvo on se, että välttää duunariammatit. Toimihenkilönaiset elävät noin 80-vuotiaiksi, duunarinaiset noin 77-vuotiaiksi, toimihenkilömiehet noin 75-vuotiaiksi ja duunarimiehet noin 70-vuotiaiksi.

Jos ei enää pysty vaikuttamaan siihen, syntyykö mieheksi vai naiseksi, kannattaa tästä elinikätaulukosta jo varhain katsella, minkälainen rasitus siellä työelämässä odottaa ja valita ammatti sen mukaan. Kyllä se rasitus tulee vastaan jo alkuvuosista alkaen, ei tarvitse odotella viiskymmppisiä. Kun eläkeikää ollaan nostamassa 67 vuoteen (EK) niin sitten duunarimiehet pääsevät siitäkin ongelmasta, että mitähän tekisivät eläkkeellä ollessaan. Sen kuin makaavat sairaana pedissään.

Käyttäjän joonasdasilva kuva
Joonas da Silva

Jos mies ajattelis jalkovälillään, se menis nimenomaan sinne hoitoalalle opiskelemaan.

Käyttäjän mattihaapala94 kuva
Matti Haapala

Patriarkaatti sortaa, kun peruskoulun päättänyt tyttö menee opiskelemaan lähihoitajaksi ja poika autokorjaajaksi omasta tahdostaan? Hui kauhea.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Toimituksen poiminnat