Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Me käymme muovipussin käyttöhön

Rakas joulupukki. Jos yhden asian voisit tuoda Suomeen joululahjaksi Irlannista, se olisi muovipussivero.

Kassamyyjänä olen saanut jälleen seurata aitiopaikalta ihmisten kulutustottumuksia. Etenkin näin kulutusjuhlan alla ihmiset tulevat suorastaan hulluiksi. Yksi asia kuitenkin yhdistää kauppareissuja vuoden halki: muovipussien järjetön ostaminen.

Muovipusseja kuluu valtavia määriä. Yhden pussin hinta valmistajalle on naurettavan pieni, joten 20 sentin hinnallakin kate on valtava. Suuret ketjut eivät häpeile pyrkimyksissään tehdä muovipussien ostamista entistä miellyttävämmäksi: pussien design muuttuu ajan trendien mukaan. Toki ekologisempiakin vaihtoehtoja on tarjolla, mutta harva valitsee sellaisen susiruman harmaan uusiopussin, kun tarjolla on värikäs ja söpö uusipussi. Halpaa ja näppärää, mikä siis ongelma?

Muovipussit ovat suuri rasite ympäristölle. Ne eivät hajoa takaisin luontoon, ja aiheuttavat maailmanlaajuisesti ongelmia etenkin valtamerissä. Ja niiden valmistameen kuluu korvaamatonta öljyä.

Irlannissa valtavaan muovipussien kulutukseen haluttiin puuttua, joten niille asetettiin oma vero. Tulokset puhuvat puolestaan: kulutus romahti ja valtion verokertymään kilisi miljoonia. 

Miksei siis myös Suomessa? Pienellä yksinkertaisella verolla voisimme saada ihmiset käyttämään uudestaan pusseja tai ostamaan kangaskasseja. Muista pusseista kertyisi valtiolle lisää verotuloja. 

Rakas joulupukki. Suomi on ollut ympäristön suhteen hieman tuhma lapsi. Älä anna meille risuja, vaan anna meille muovipussivero, niin olemme ensi vuonna hieman vähemmän tuhmia. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Upea joululahjatoive, lisää veroja suomalaisille. Jotenkin ei yllätä että toiveen esittäjä on vihreä.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Eiköös verotuksen kohde ole aika hyvä? Typerämpää on ruuasta maksaa veroa kuin jostain muovikassista, jota ilman pärjää ihan hyvin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Eiköös verotuksen kohde ole aika hyvä?"

No ei ole, muovikassilla ne ruoat kaupasta tuodaan ja samaa kassia käytetään roskapussina kun jätteet portinpielessä olevaan jätteenkeräysastiaan viedään.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #11

Voi kai ne ruuat tuoda kaupasta kotiin kestokassillakin, ja jätteitä voi viedä ämpärissä.

Toi verotuksesta vihreiden syyttely on aika kaukaa haettua. Eiköös sitä verotusta oo hallituspuolueet enempi suunnitelleet, ja siitä päättäneet.

Veroissakin voitais joskus miettiä, mitä verorahoilla saadaan. Aika harvalla suomalaisella on rahaa maksaa omasta pussistaan lääkärissä käynnit, peruskoulu, ja on mukavaa että meillä on poliisi, palokunta, armeija jne.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #13

"Voi kai ne ruuat tuoda kaupasta kotiin kestokassillakin, ja jätteitä voi viedä ämpärissä."

Paljonko maksaa kuuma vesi jäteämpärien pesemisessä ja pesuaine kunnallisen jätevesilaitoksen erottamisprosessissa? Muovikassi taitaa voittaa tässä vertailussa.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #14

Ei kai sitä ämpäriä tarvitse aina kuumalla vedellä pestä, tai aina ei tarvitse käyttää pesuainetta.

Roskaämpärin voi puhdistaa vaikka lumella tai sedevedellä. Tai jos joskus täytyy lämmintä vettä käyttää, niin se palkkä käytetty vesi ei sentään ongelmajätettä ole. Voi myös katsoa mitä pesuainetta käyttää. Nykyään monet käyttävät pesupähkinöitä, jotka ovat oikein luonnonmukaisia. Mikrokuituliinat puhdistavat hyvin ilman mitään kemikaaleja.

Silloin kun muovipussia valmistetaan käytetään energiaa. Esim. valmistustehdas lämmitetään tai muovipusseja kuljettavat autot kuluttavat energiaa.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Ei tietystikään ole yllätys: vihreät rakastavat veroja!

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Nyrkkisääntö on, että veroa kerätään sieltä, missä on veronmaksukykyä. Jos asiakkailla on löysää rahaa, niin pois se on otettava. Autoilijat sen tietävät ehkä parhaiten.

Käyttäjän petrikiiski kuva
Petri O. Kiiski

Miksi vero, kun Suomessa muovipusseista kuitenkin joutuu jo maksamaan.
http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194850568783/arti...

Suomessa siis käytetään n. 4 kevyttä muovipussia vuodessa, kun taas Puolassa, Slovakiassa ja Portugalissa niitä käytetään 466 kpl henkeä kohden.

Eli missä on ongelma?

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Koska Suomen täytyy olla esikuvana kaikessa... Ja niin, muovikassin hinnassa on jo neljännes veroa...

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Suomessa siis käytetään n. 4 kevyttä muovipussia vuodessa, kun taas Puolassa, Slovakiassa ja Portugalissa niitä käytetään 466 kpl henkeä kohden.
    Eli missä on ongelma?
    »

Se, että Suomessa ei edes lasketa muovipusseiksi sitä mitä noissa muissa maissa. Täällä lasketaan vain ne kaupan kassalta ostetut isot raskasrakenteiset muovikassit, ei kevyitä hedelmäpusseja. Jos on vähänkin kierrellyt muissa maissa, tietää että niissä ne ilmaiset kauppakassit ovat juuri sellaisia kevyitä. Pahoin pelkään, että jos ne laskettaisiin mukaan, Suomen luvut olisivat ehkä jopa huonommat kuin noissa muissa maissa.

Ja tietenkin yhdessä suomalaisessa kauppakassissa on muovia varmaan kymmenen kertaa etelämaalaiseen verrattuna.

Se voi myös vaikuttaa, että noissa maissa ylipäätään myydään vähemmän jalostettua ruokaa, joka on pakattu säilytyspakkaukseen. Raakamateriaaleina olevat kasvikset vaativat enemmän pusseja. Sen pakastepizzan, joka siis on yksittäispakattu pussiin, kun voi laittaa sellaisenaan kauppakassiin, kun taas tomaatteja ja paprikoita raakoina ostettuina ei. Suomessa lihakin on yleensä tyhjiöpakattua, kun monissa maissa se myydään aina lihatiskiltä.

Sitten vielä se, että nykyään kun ei tule ostettua kauppakassia muutoin kuin kangaskassin unohtuessa kotiin, joutuu sitten ostamaan erikseen roskakassit. Niitä vaikuttaisi menevän juuri sen verran kuin mitä aiemmin meni muovisia kauppakasseja.

Se mikä oikeastaan eniten harmittaa on erikoisliikkeissä kuten apteekeissa ja vaateliikkeissä tyrkytettävät pikkupussit. Miksi, jos ostan vaateliikkeestä käsineet, ne täytyy laittaa muovipussiin? Jopa silloin kun tarkoitukseni on laittaa ne käteeni heti kun pääsen ovesta ulos. Joskus kysytään, että tarvitsetko, mutta aina ei.

Käyttäjän Mikihoijer kuva
Miki Höijer

Muutamia vuosia sitten Hesarissa oli artikkeli, jossa verrattiin kauppakassien hiilijalanjälkiä.
Ykkösenä oli uusiomuovista luotu muovipussi, kakkosena valkaistu muovipussi, kolmosena paperikassi, nelosena biokassi ja vihoviimeisenä kestokassi puuvillasta, joka vaati yli 50 käyttökertaa tullakseen hiilineutraaliksi. Ja kaikkihan tietävät ettei puuvillakassi kestä yli 50 kertaa.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Riippuu puuvillakassista. Oma palkästä puuvillasta tehty kassi on ollut päivittäisessä käytössä varmaan pari vuotta.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Meillä päin Oulussa muovikassien kierrätys energiaksi oli alun perin toimiva. Kuluttajat lajittelivat lasi-, metalli-, paperi-, pahvi- ja muovijätteet sekä veivät ne kauppakeskuksien yhteydessä oleviin keräyspisteisiin kauppareissuilta kotiin kerääntyneisiin muovikasseihin pakattuina. Lopuksi ko. muovikassit laitettiin keräilypisteiden muovien keräyspönttöön.

Muovihan vastaa jätteenpolttolaitoksessa poltettaessa lämpöarvoltaan öljyä erotukseksi muihin sekajätteisiin nähden. Sekajätteiden, jota nykyjään alueellisessa jätteenpolttolaitoksessa myöskin poltetaan, lämpöarvo on huomattavasti alhaisempi, kuin muovijätteen. Tokihan nykyaikaisessa jätteenpolttolaitoksessa sekajätteetkin palavat iloisesti ja puhtaasti.

Sitten paikallinen jätteiden keräysorganisaatio päätti lopettaa muovijätteiden vastaanoton em. kauppakeskusten yhteydessä oleviin keräyspisteisiin. Eli tämä tarkoitti sitä, että em. lajiteltujen jätteiden jälkeen näiden pakkaamiseen käytetyt muovikassit pitää kiikuttaa sitten takaisin kotiin ja laittaa sekajätteiden sekaan. No käyhän tämä, mutta ongelmana on myöskin se, että logistisesti muovi on hankala materiaali, sillä se sitoo paljon tilavuutta suhteessa painoonsa.

En ole varma, mutta luulisin, että jätteenpolttoenergialaitokselle olisi edullista, jos se saisi käyttöönsä "puhdasta" muovijätettä poltettavaksi sekajätteiden ohella. Voisi kuvitella, että muovijätteellä voitaisiin hallita polttoprosessia paremmin, kuin nyt, kun sekajätteen koostumus muovijäte mukaanlukien on mitä milloinkin sattuu olemaan. Voi olla, että olen tässä täysin väärässäkin. Viisaammat kommentoikoot asiaa.

Mutta kun olen joskus eteläisen Euroopan maissa sekä muissakin kaukaisemmissa maissa vieraillut, niin voi sitä muovisaastan määrää mikä siellä ajelehtiin niin maasossa kuin satama-altaissa. Pientä ovat suomalaisessa ympäristössä lojuvat muutamat muovikassit verrattuna edellämainittuihin.

Mutta tietenkin, jos loogisesti noudatetaan suomalaista viime vuosien ympäristöpolitiikkaa, niin me esimerkin omaisesti ensimmäisinä etunojassa kiristämme omia säädöksiämme ja omia ympäristömaksujamme "malliksi" muulle maailmalle. Hieman samassa hengessä kuin Suomi teki jalkaväkimiinojen kieltolain kanssa edellisen ylipäällikön aikana tai asetti kunnianhimoiset päästörajoitukset itselleen.

Käyttäjän PerttiMoilanen kuva
Pertti Moilanen

Jätepussit ovat ohutta muovia eli ne säästää luonnonvaroja. Jätehuollossa pitäisi luopua jätteiden pakkaamisesta pusseihin eli jätteet pitäisi saada viedä roskiin ilman pusseja.

Toimituksen poiminnat