Miikka Keränen Politiikkaa lappilaisittain vihreänä.

Äänestäjä: Caveat emptor!

Kohta se alkaa taas: mainostoimistojen kulta-aika, puhe-eksperttien joulu ja letkautusten mestaruuskisat. Nimittäin vaaliaika.

Eurovaalit hiipivät kohti meitä nopeammin kuin useimmat arvaavatkaan. Puolueet julkistavat ehdokkaitaan, ehdokkaat tekevät avauksiaan, äänestäjät ihmettelevät edelleen mistä on kyse. Monella tapaa suomalainen tapa tehdä politiikkaa on hieman vääristynyttä. Sekä äänestävät kansalaiset että ehdolla olijat ovat valitettavan epäaktiivisia vaalien välillä. Kansakunta herää vasta, kun taistelu äänestäjien huomiosta alkaa. Politiikka nähdään kirosanana, ja vain satunnaisten yksilöiden vallantavoitteluna tai eri ryhmien välisenä nahisteluna. Ei ymmärretä, että politiikka on kaikkea sitä, mitä tapahtuu päivittäin. Ei vain eduskunnan suuren salin keskustelua, ei vain kunnanvaltuuston setien juttuja, vaan arkea ja ihmiselämää.

Äänestäjät ovat kuin kuluttajia. Heille pyritään myymään tuote, tässä tapauksessa ajatusmaailma tai henkilöprofiili. Kuluttajansuoja ei kuitenkaan usein ole tarvittavalla tasolla: politiikassa saa sanoa yhtä ja tehdä toista, ilman että tulee sen kummempia syytöksiä kuin takinkääntöhuutelut. Tietysti poliitikoille pitää antaa mahdollisuus muuttaa mielipidettään jos ja kun parempaa tietoa on saatavilla tai jos oma ajatusmaailma vain sattuu ajansaatossa muuttumaan tai kehittymään. Jokainen toki itse ratkaisee, milloin on kyse takinkäännöstä ja milloin kehittymisestä. Jos takinkäännöt kiinnostavat enemmän, kannattaa lukea tämä.

Vanha viisaus pätee myös politiikassa: caveat emptor – ostaja varokoon. Ollakseen valveutunut kuluttuja, niin tai siis äänestäjä, kannattaa perehtyä asioihin kunnolla.  Näissäkin vaaleissa on puolueita, joiden pääsanoma Suomessa eroaa merkittävästi siitä, mitä heidän Euroopan parlamentin ryhmänsä ajaa.  Kaksilla rattailla ajaminenkaan ei liene mitenkään kummallista – tarkoittaa siis sitä, että samalta listalta löytyy henkilöitä, joilla on lähes päinvastaiset ajatusmaailmat. Mainostoimistojen avulla kaikki puolueet pyrkivät pukemaan itsensä ja ajatusmaailmansa mahdollisimman houkuttelevaan asuun. Kuten kaupassakin, kannattaa kurkistaa myös kaunopuheiden taakse.

Syytökseni koskevat kaikkia puolueita, ja osittain myös itseäni. En siis pyri siihen, että nostaisin jonkin puolueen muiden yli jollekin jalustalle. Kaikilla meillä on parannettavaa siinä, miten toimimme vaalien välillä.

Jotta et huku vaaliajan kiiltokuviin ja retoriikan taidonnäytteisiin, kannattaa ottaa asioista selvä jo nyt. Äänestettyään pitää odottaa neljästä viiteen vuotta ennen kuin voi valittaa huonosta ostopäätöksestä.  Vasta seuraavissa vaaleissa voit jättää äänestämättä samaa henkilöä, se on ainut tapa kumota ostopäätöksesi.  Kannattaa siis varoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän AriRyynnen kuva
Ari Ryynänen

"Kansalla on sellaiset päättäjät, jotka se on ansainnut". Näin totesi joku viisas jo aikoja sitten, tosin en tiedä mitä pahaa me olemme tehneet... :)

"Kun savolainen suunsa aukaisee, kaikki vastuu siirtyy kuulijalle". Ennen kuin kukaan savolainen vetää palkokasvin hengityselimiinsä, voin tunnustaa että itse olen puoliksi savolainen, eli kuulijan pitää arpoa kumpi puoli vastuusta on hänellä...

Näitä sinun juttuja on aina kiva lueskella, harmi kun lähdit sinne etelän syrjäkyliin :)

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Kyllä Lappi ja Rovaniemi ovat ja pysyvät lähellä sydäntä ja toimintakenttääni, vaikka opinnot nyt etelään vievätkin! Kiitos kommentistasi!

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

En ole Facebookissa enkä siksi saa avattua antamaasi linkkiä. Kertoisitko lyhyesti - tai miksei pitkästikin - mitä sen takana on?

Toimituksen poiminnat